måndag 15 november 2010

Mira har börjat skolan.


Igår började hundskolan, klass 1 (valp- och grundkurs). De första läxorna handlar om att lära hunden att ta ögonkontakt med föraren. Vi ska träna i fyra steg och det går ut på att få hunden att förstå att om hon tittar mig i ögonen, DÅ FÅR HON KÖTTBULLEN.
Steg 1 tränar vi i ett känt rum inomhus utan störning, steg 2 inomhus med andra personer/hundar i rummet, steg 3 utomhus på en trygg plats ensamma, steg 4 utomhus med störning av allt möjligt annat.

Mira är en smart tjej. Hon förstod snart vad hon skulle göra för att få sin belöning. Hon nosar efter godsaken och ser mig sen djupt i ögonen, och vips har hon förtjänat godsaken.

Jag gjorde samma övning med Mimmi. Hon blev lite konfunderad först. Varför sitter du och glor på mig med en köttbulle i munnen matte??? såg hon ut att tänka, men sen kom hon också på det...Jag flörtar lite med henne så får jag godsaken...

Hundarna tycker det är jätteroligt men blir väldigt trötta efter en liten stund. Just nu ligger de i var sin hörna av soffan och sussar så gott.

Jag har hört om en tränings/tävlingsform som heter Rally lydnad. Man går en bana efter skyltar och så gör man (hunden) olika tävlingsmoment vid varje station. Lite blandning mellan lydnad och agility om jag fattat rätt. Det bygger på väldigt god kontakt mellan hund och förare och den gladaste hunden med mest svansvift får högst poäng säger min valpkursledare. Låter jättekul!

Det börjar en nybörjarkurs i februari. Tror att jag ska anmäla mig och Mira på den. Och vem vet...gamlingar kanske också kan var med? Mimmi skulle nog få poäng för mest svansvift om inte annat..

Ps. Bilden är inte från Miras klass. Ds.